Bydlení

Jak vypadá doupě moderního muže?

Čerstvě zrekonstruovaný byt, který přímo vybízí k estetickému doladění. Interiér pražského bytu si proto vzali do parády architekti, kteří v minimalistickém prostoru dokázali vytvořit ideální místo pro vytíženého muže dnešní doby. Co ukrývá tajemné „chlapské doupě“?

 

Den před odletem na dlouhotrvající pracovní pobyt za oceánem se majitel rozhodl pro rekonstrukci bytu. Pro architekty nelehký úkol – ovšem příjemný prostor a lidské i vkusové souznění s klientem byly zárukou hladké spolupráce. Pražský byt byl ve své původní dispozici rozdělen na dvě oddělené průchozí místnosti. Vzhledem k tomu, že byl byt čerstvě rekonstruován, rozhodli se architekti, že nemá smysl pouštět se do nějakých zásadnějších dispozičních změn. Žádné bourání dělicí stěny se tedy nekonalo, pracovalo se zcela a pouze na podkladu stávajícího dispozičního řešení. Výsledek stojí za to.

Nedostatek místa? To není problém

Najít místo na všechny doplňky pro vaše koníčky může být v menším bytě problém. Jak to vyřešit? Přemýšlet kreativně a využít každého kousku prostoru. Ve vstupní časti je jednoduchý botník, nad kterým je instalován držák na kolo. Vedle něj se doplní háčky pro pověšení svršků. V rohu místnosti odpočívá malý kout s kulatým oknem. Lze toho nějak využít? Samozřejmě! Umístit do něj komoru pro uskladňování zavazadel a větších předmětů. Aby to ovšem nenarušovalo celistvost bytu, je kout oddělen od zbytku místnosti posuvným panelem.

Překvapivě prostorná kuchyň

Když už je řeč o malém prostoru – myslíte, že v malém bytě si můžete o ostrůvku v kuchyni nechat jen zdát? Omyl! Stačí ho chytře umístit tak, aby nenarušoval linie prostoru. Ostrůvek pak funguje jako „středobod“ celé místnosti a nabízí dostatečný prostor pro vaření. Navíc je prodloužený a vytváří tím jídelní část. Sezení je řešeno vyvýšenými barovými židličkami. Při vaření je šéfkuchař otočený směrem do místnosti, má výhled ven z okna a nemusí se k hostům otáčet zády. Ze stěny pak místnost intimně osvětluje podsvícený policový systém. Umocňuje tak „barový“ dojem celé kuchyně. Počítá se zde s vystavením sklenic a dalšího nádobí.

Ráno nebo večer? Nerušený spánek kdykoli

Ve druhé místnosti se nachází obývací pokoj s ložnicí. Majitel má pracovně velmi nepravidelný režim, který se příliš neohlíží na denní a noční dobu. Přesně proto se architekti rozhodli tuto místnost předělit posuvnými panely. Místo věnované klidnému spánku se tak může úplně oddělit od obývací části. To zajišťuje klid pro odpočinek i během rušného dne. Dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se do ložnice případně mohly dostat ranní sluneční paprsky. Naopak pro zatemnění jsou okna vybavena roletami tmavé barvy. V ložnici se také nachází šatní skříň a za postelí je další úložný prostor pro peřiny.

Skandinávský design

Pracovní místo je navrženo u okna, aby měl klient při práci co nejvíce denního světla a čerstvého vzduchu. Jedná se o jednoduchou sestavu stolu s nízkým šuplíkem, který „je položen“ na skříňce s výklopem. Obývací pokoj je vybaven pohovkou šedé barvy a konferenčním stolečkem. V jednoduchosti je přece krása. Do budoucna majitel plánuje v úrovni dělicí příčky nainstalovat projekční plátno se zpětnou projekcí, které zajistí možnost sledování filmů jak z pohodlí pohovky, tak z peřin v posteli.

Co se materiálu týče, architekti šli do ověřené kombinace, která nikdy nezklame: přírodního ladění s chic industriálními podtóny a skandinávského designu. Konkrétně tedy vidíte kombinaci bílého Thermopalu, dřevěných prvků a šedých kompaktních desek Fundermax s hliníkovou vložkou, která v hraně vytváří velmi zajímavý efekt. Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem a doplňky byly vybrány rovněž v této barevnosti. Radost pohledět, a ještě větší radost obývat.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *