Speciální izolační materiály z minerální vlny
Materiály

Když běžné izolační desky nestačí – speciální materiály z minerální vlny

Michal Doležel minut čtení

Minerální vlna je oblíbený a hojně využívaný tepelně-izolační materiál oceňovaný hlavně pro svou dobrou prodyšnost a nehořlavost. Kromě klasických tuhých a polotuhých izolačních desek s podélnými vlákny používaných pro zateplení fasád ale můžete využít i další materiály, které vlastnosti minerální vlny dále posouvají.

speciální materiály z minerální vlny
Lamelové desky se skosenými hranami FASSROCK GG

Hlavní výhodou tepelných izolací na bázi kamenné vlny je nehořlavost a všeobecně velká odolnost vůči vysokým teplotám. Díky tomu se tento materiál využívá například při zateplování výškových budov. Dobrou tepelnou stabilitu kamenné vlny ale využijí i drobní stavebníci například při zateplování střech, kde díky vyšším teplotám v létě často dochází k postupné degradaci běžných plastových izolačních materiálů.

Další výhodou minerální vlny je prodyšnost pro vodní páru. Toho se využívá nejen v tepelné izolaci difuzně otevřených stěn dřevostaveb, ale také při kontaktním zateplování domů nebo při realizaci provětrávaných fasád . Prodyšná izolace stěnu neuzavře, ale zajistí její maximální paropropustnost a prodyšnost. Kromě běžných desek s podélnými vlákny, které využijete pro zateplení fasády domu, ale můžete využít i dalších sofistikovanějších izolačních materiálů z minerální vlny.

Přečtěte si také: Náklady na stavbu domu v roce 2022 – kolik zaplatíme za stavbu a dokončovací práce?

Dvouvrstvé desky – když potřebujete pevnější izolaci

Tepelně-izolační desky složené ze dvou vrstev kamenné vlny – například desku FRONTROCK MAX E – využijete v případě, kdy potřebujete pevnější povrch fasády. Dvě vrstvy vláken minerální vlny totiž zajišťují, že celá deska je na rozdíl od jednovrstvé varianty mnohem pevnější na povrchu a pružnější z vnitřní strany. Měkčí vnitřní strana desky se přizpůsobí podkladu fasády. Tuhá horní vrstva zase odolává většímu mechanickému namáhání.

speciální materiály z minerální vlny
Desky z kamenné vlny kašírované sklotextilií.

Desky se speciálním povrchem pro provětrávané fasády

Desky z minerální vlny, jejichž povrch je kašírovaný netkanou sklotextilií (například deska VENTI MAX), se používají hlavně u provětrávaných fasád. Vrstva sklotextilie přispívá k lepší absorpci zvuku a zlepšuje mechanickou odolnost desky. Navíc právě u provětrávaných fasád a u dalších aplikací, kde jsou ve fasádě větší spáry, oceníte barevně jednolitý pevný tmavý povrch.

Lamelové desky pro těžší obklady

Kontaktní zateplení může být problematické v případě, že chcete jako vrchní vrstvu použít nějaký těžší obkladový materiál, jako jsou třeba keramické nebo kamenné obklady. V takovém případě je nutné použít speciální desky, které tento těžký obklad „unesou“. Využít lze třeba desky (lamely) z minerální vlny FASROCK LL. Deska má kolmo orientovaná vlákna a díky tomu nabízí větší pevnost.

Pokud zateplujete třeba strop garáže nebo dílny, můžete využít dalšího speciálního materiálu – desek se skosenými hranami FASROCK G. Tyto desky jsou opatřené jednostranným nástřikem a po aplikaci na stěně či stropě utvoří ze skosených hran jednobarevný bílý rastr, který není v některých případech potřeba dále zakrývat omítkou či obkladem. Lamely FASROCK G jsou určeny pro vnitřní použití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *