Podlahy a stěny: jak ušetřit, a přesto mít bydlení podle svých představ?
Inspirace

Podlahy a stěny: jak ušetřit, a přesto mít bydlení podle svých představ?

Eva Habrnálová 8 minut čtení
Co se dozvíte v tomto článku?

Jak ušetřit peníze a zároveň zajistit, že použité materiály vydrží déle

Jak vybrat správné materiály pro povrchovou úpravu

Je možné realizovat svou vizi s menším rozpočtem?

Když přemýšlíte o interiéru, musíte mít na paměti mikroklima

Konečně je to tady a vy stavíte svůj vysněný domov. Už léta přitom listujete časopisy o interiérovém designu a hledáte řešení, která budou dobře vypadat i fungovat. Teď své poznatky konečně můžete využít v praxi. Jenže při výpočtu zjišťujete, že náklady na vytvoření útulného obývacího pokoje přesně podle vašich představ odpovídají celkovému rozpočtu na rekonstrukci domu. Je vám tato situace povědomá? Potom máme právě pro vás pár tipů na elegantní, ale současně cenově dostupná řešení.

Inspirace interiérovým designem versus realita

Dilema začíná hned na začátku, tedy už při dokončení podlah a stěn. Krásné podlahové desky z pravého dřeva nebo módní betonové stěny, o kterých sníte celé roky, se po zjištění ceny stávají méně atraktivními. V této situaci tak zbývají dvě možnosti. Buď začnete šetřit a odkládat každou vydělanou korunu na nový interiér, kterého se tak dočkáte až za pár let, nebo uděláte několik kompromisů a výsledek budete mít hned. Druhá možnost se zdá být lepší, co říkáte? Zvláště když vezmeme v potaz, že úspora nemusí nutně znamenat bílé stěny a PVC panely na podlaze.

Přečtěte si také: Náklady na stavbu domu v roce 2022 – kolik zaplatíme za stavbu a dokončovací práce?

Podlahy a stěny

Jak rozumně ušetřit při dokončování stěn a podlah?

Dříve než v zoufalé snaze ušetřit nakoupíte nejlevnější materiály z hobbymarketu, zkuste se nad tím zamyslet. Cenu určuje mnoho faktorů a trvanlivost výrobku je jedním z nich. Pořízením nejlevnějšího materiálu nebo nákupem bez záruky, případně od nespolehlivého zdroje, riskujete opravdu hodně. Mimo jiné i to, že hned po dokončení jedné renovace bude třeba zahájit novou. Je tedy dobré si říct, kde se vyplatí udělat kompromis a ušetřit pár korun – a kde naopak zcela jistě ne.

Je ovšem také třeba zmínit, že nejdražší materiály nemusí být nutně ty nejlepší. V oblasti interiérového designu se neustále objevují nové trendy. Módní řešení bývají automaticky o poznání dražší, kvalita se ovšem nezvyšuje úměrně s cenou. Proto je dobré se vždy ujistit, že za vyšší cenu získáte odpovídající kvalitu a trvanlivost.

Dřevěné, nebo laminátové podlahy?

Dobrým příkladem možných úspor je povrchová úprava podlahy. Když si představíte svou vysněnou podlahu, možná tam budou hrát roli krásná dřevěná prkna, která ještě voní pryskyřicí. Prvotní nadšení ale opadne ve chvíli, kdy zjistíte celkovou částku za položení takové podlahy v celém domě. V současné době, tedy v první polovině roku 2022, vás 50 m2 nejlevnějších dřevěných desek běžně dostupných v obchodě vyjde na přibližně 30 000 Kč. Pokud sáhnete po laminátových panelech, můžete se na stejné ploše dostat na polovinu ceny, aniž byste vybírali nejlevnější modely z nabídky. K dispozici je navíc mnoho různých dekorů, které imitují nejen dřevo všech barev, ale třeba i beton nebo jiné povrchy. Takto upravená podlaha potom vypadá stejně dobře jako dřevěná, je však o poznání odolnější, méně náchylná na poškrábání a snáze se udržuje.

Dlaždice můžete použít na podlahy i stěny

Dalším praktickým řešením, které navíc můžete použít na podlahy i stěny, jsou dlaždice. Jejich nespornou výhodou je trvanlivost a snadná údržba. Nic nebrání tomu, abyste je nechali položit v celém bytě, je ovšem pravda, že třeba v obývacím pokoji mohou působit poněkud sterilně a chladně. Pokud tedy patříte mezi milovníky tradičních, útulných interiérů, raději je do hlavních obytných místností nedávejte. Pokud jde o koupelny nebo kuchyně, tam je jejich využití velmi praktické a oblíbené i ve většině moderních domácností.

Dlaždice obvykle vydrží mnoho let – a zbavovat se jich nemusíte ani ve chvíli, kdy vás stávající dekor omrzí. K dispozici jsou speciální barvy na dlaždice, díky kterým snadno změníte vzhled původních obkladů a dlažeb. Dejte si jen pozor, abyste vybrali správný typ barvy. Některé jsou vhodné na keramické dlaždice, jiné se hodí spíš pro kameninové nebo sádrové.

Pokud dáváte přednost umělečtějšímu interiéru, můžete se poohlédnout i po vinylových samolepkách, které imitují keramické obklady a jsou k dispozici v různých vzorech. Pořizovací cena se pohybuje v řádu stovek nebo nižších jednotek tisíc korun. Samolepky potom stačí nalepit na vybraná místa, a dodat tak kuchyni nebo koupelně trochu exotičtější ráz.

Přečtěte si také: Dokončení interiéru domu. Kolik stojí a na čem lze ušetřit?

Podlahy a stěny

Cihla a beton na zdi – jak to udělat levněji?

Alternativních řešení pro dokončení stěn je mnoho. Jejich výhodou je nejen nízká cena, ale také snadná instalace, díky čemuž si na tyto práce nemusíte najímat profesionály. Dobrým příkladem jsou polystyrenové 3D dekorativní panely. Ty mohou imitovat cihly, kámen nebo beton a od svých skutečných předloh se vizuálně téměř vůbec neliší, jejich přeprava a instalace je ovšem díky nízké hmotnosti mnohem jednodušší. Desky stačí přilepit na zeď pomocí lepidla, které je k dostání v každém obchodě se stavebninami. Následně je můžete natřít libovolnou barvou, nejlépe akrylovou. Cenový rozdíl je v tomto případě skutečně značný. Zatímco jednu desku z pěnového polystyrenu o rozměrech 100 × 50 centimetrů sežene maximálně do stovky, za betonový panel stejné velikosti už zaplatíte několik set korun.

Pokud vám jde právě o efekt betonové stěny, můžete zvolit i některá další – levnější a jednodušší – řešení. Na trhu jsou k dispozici strukturální barvy, které beton dokážou perfektně napodobit. I když jsou o něco málo dražší než běžné barvy, úspora oproti skutečnému architektonickému betonu je stále značná.

S izolací stěn a podlah raději neexperimentujte

O nápady na úpravu stěn a podlah není nouze. Neustále se objevují nové trendy a inspirace je všude dost. Pokud se vám navíc design vinylových podlah nebo 3D panelů přestane líbit, můžete poměrně rychle a snadno provést změnu, aniž byste vyčerpali rodinný rozpočet do poslední koruny.

Jiné je to ovšem s tím, co je uvnitř. Při výběru materiálů pro izolaci stěn a podlah je proto lepší myslet skutečně dopředu a zvolit takové, které vydrží mnoho let. Snaha ušetřit na zateplení domu má obvykle přesně opačný účinek. Profesionálové poměrně rádi „straší“ zákazníky historkami o plesnivém polystyrenu nebo izolaci, na které si pochutnaly myši. I s takovými případy se totiž v praxi setkávají. Pokud se nechcete stát hlavními hrdiny podobných anekdot, vyplatí se investovat do kvalitního materiálu, jakým je třeba minerální kamenná vlna. Váš dům potom bude teplý a útulný nejen na pohled. Zároveň díky tomu snížíte náklady na vytápění, takže vyšší počáteční investice se v konečném důsledku vyplatí.

Při zařizování svého vysněného domova se držte svých představ. Pokud potřebujete snížit náklady, máte kromě základních řešení na výběr z velkého množství dalších alternativ. Jejich ceny jsou mnohem nižší a konečný efekt může předčit vaše očekávání. Nevzdávejte se svých snů o vytouženém interiéru příliš rychle.

Za nejlevnější dřevěné podlahové desky pro podlahu o rozloze 50 m2 zaplatíte (pokud vycházíme z nabídkových cen pro první pololetí roku 2022):

15000 Kč
20000 Kč
30000 Kč
50000 Kč

30000 Kč

Podlahy a stěny

Pokud místo dřevěných desek použijete laminátové panely, ušetříte asi:

⅓ nákladů
Ceny obou materiálů jsou v současné době srovnatelné
½ nákladů
Utratíte více za laminát, protože jeho ceny dramaticky vzrostly

½ nákladů

Podlahy a stěny

Měli byste se při dokončování domu řídit zásadou "čím dražší, tím lepší"?

Cena je samozřejmě zárukou kvality
Ne nutně - někdy je cena zbytečně vysoká kvůli aktuální vysoké poptávce nebo módnosti materiálu
Ano, stojí za to popřemýšlet i o dodatečném financování dokončovacích prací
Ne - nejlepší je koupit nejlevnější dokončovací materiály, a to i z méně spolehlivého zdroje

Ne nutně - někdy je cena zbytečně vysoká kvůli aktuální vysoké poptávce nebo módnosti materiálu

Podlahy a stěny

Pro vizuální osvěžení "zastaralých" dlaždic můžeme:

Shodit staré dlaždice a položit nové
Použít na dlaždice vinylové samolepky
Natřít staré dlaždice speciální barvou
V závislosti na stávající dlažbě je samozřejmě možné kterékoli z výše uvedených řešení

V závislosti na stávající dlažbě je samozřejmě možné kterékoli z výše uvedených řešení

Podlahy a stěny

Pokud chcete na stěně vytvořit efekt betonu, můžete:

Použít už hotové betonové panely
Použít 3D polystyrenové dekorativní panely
Natřít stěnu speciální strukturální barvou
Všechna výše uvedená řešení jsou možná

Všechna výše uvedená řešení jsou možná

Podlahy a stěny

Nejhorší a nejrizikovější je šetřit:

Na kvalitě podlahy
Nákupem levnějších obkladů do koupelny
Nákupem levných izolačních materiálů namísto např. kvalitnější minerální vlny
Tím, že stěny namalujete levnými barvami

Nákupem levných izolačních materiálů namísto např. kvalitnější minerální vlny

Podlahy a stěny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *